budconsult.com.pl
Konsultacje w budownictwie – porady
2 kwietnia 2018 budconsult Kategorie: budconsult Doradztwo. Tagi: eksponowane, osoby, osoby zajmujące eksponowane stanowisko polityczne, pep, pepy, polityczne, stanowisko, i zajmujące. Brak komentarzy do Osoby zajmujące eksponowane stanowisko polityczne
Osoby zajmujące eksponowane stanowisko polityczne

Osoby zajmujące eksponowane stanowisko polityczne czyli z angielskiego Politically Exposed Persons w skrótcie PEP. Ostatnia ustawa z 1 marca 2018 roku zmieniła postrzeganie tej kategorii. Zmieniła również współpracę między osobami zajmującymi eksponowane stanowisko polityczne a instytucjami. Czego dotyczą te zmiany? Nowe zasady mogą być wyzwaniem zwłaszcza dla małych i średnich podmiotów, których nie stać na drogie systemy AML czy międzynarodowe bazy PEP. Co mają zrobić? Jak podejść do nowych przepisów? Istnieją już gotowe, niedrogie rozwiązania AML, które udostępniają rozbudowane bazy PEP, które cały czas są aktualizowane. Ponadto są weryfikowane, dlatego jest pewność, że bazy te są wiarygodne i aktualne. Jak zmienia się definicja osoby zajmujące eksponowane stanowisko polityczne? Różnica w stosunku do dotychczasowej definicji polega na rozszerzeniu znaczenia. Osoby zajmujące eksponowane stanowisko polityczne to zarówno osoby fizyczne na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jak również w instytucjach międzynarodowych np.: szefowie państw i rządów, ministrowie i wiceministrowie, sekretarze i podsekretarze stanu (czyli m.in. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej czy Prezes i Wiceprezes Rady Ministrów), członkowie parlamentu oraz innych organów ustawodawczych czyli m.in. posłowie i senatorowie i inni. Chcesz wiedzieć więcej. Sprawdź!

Ocena: 5/5 (1 głosów)

Szczegóły wpisu:

Odwiedziny botów:
  • googlebot: 7 (ostatnio: 12.09.2019 03:19:26)

Podlinkuj wpis: