budconsult.com.pl
Konsultacje w budownictwie – porady
3 stycznia 2020 budconsult Kategorie: budconsult Transport. Tagi: cysterny iso 22000, przewóz artykułów spożywczych, przewóz produktów spożywczych, przewóz spożywczy, przewóz spożywki, i transport produktów spożywczych. Brak komentarzy do Przewóz artykułów spożywczych
Przewóz artykułów spożywczych

Przewóz artykułów spożywczych w skali przemysłowej jest nieco trudniejszym zadaniem, niż transport produktów z materii nieorganicznej: węgla, żwiru czy elementów konstrukcyjnych. Oprócz standardowego zabezpieczenia ładunku trzeba zatroszczyć się też także o to, aby podczas przewożenia nie ucierpiały właściwości smakowe i odżywcze. Żywność może się bowiem najzwyczajniej w świecie popsuć. Jej transport wymaga odpowiedniego zaplecza oraz know-how.

Zaplecze umożliwiające przewóz artykułów spożywczych to przede wszystkim odpowiednie pojazdy. Są to specjalne cysterny spożywcze, dostosowane do tego, by zapewniać transportowanej żywności optymalne warunki. Właściwe ciśnienie atmosferyczne oraz temperatura będą gwarantowały dowiezienie ładunku o pożądanych właściwościach. Co ciekawe, jedną cysterną można przewozić kilka różnych rodzajów pożywienia, niezależnie od siebie. Musi to być wielokomorowa cysterna. W takim pojeździe substancje te nie będą się stykały ze sobą, a w każdej komorze można ustawić inne warunki.

Przewóz artykułów spożywczych dotyczy bardzo różnorodnych produktów. Najbardziej problematyczna jest płynna spożywka oraz produkty wrażliwe. Posiadając jednak cysterny spełniające certyfikaty ISO 9001 oraz ISO 22000, firma Stando jest w stanie przewozić zarówno owoce miękkie, jaki koncentraty z nich wykonane. Problemem nie będzie ani czekolada, ani mleko czy produkty mlekopochodne.


Ocena: 5/5 (1 głosów)  


Szczegóły wpisu:


Odwiedziny botów:
  • googlebot: 1 (ostatnio: 12.02.2020 21:32:08)

Podlinkuj wpis:

Dodaj komentarz